29 ноември от 19.00 часа 30 ноември от 11.00 часа   С

...
29 ноември от 19.00 часа 30 ноември от 11.00 часа
 
С
Коментари Харесай

Със "Снежната кралица" на балет "Арабеск" идва зимата

29 ноември от 19.00 часа
30 ноември от 11.00 часа

 

С премиера на новия си театър " Снежната кралица " по известната приказка на Ханс Кристиян Андерсен балет " Арабеск " припомня, че и в студените месеци има топли послания към фена. Първото зрелище ще се играе на 29 ноември от 19 часа, последвано от второ, планувано за по-ранен час на идващия ден - 11 часа.

Хореографката Ангелина Гаврилова е претворила в танц притчата на датския повествовател за дяволското огледало, счупено на милиони дребни части, реещи се из света и попадащи в сърцата на хората, каращи ги да виждат единствено грозните и неприятните страни на индивида и всичко към него. Трупата ще пресъздаде на сцената историята за красивата, само че неспособна на откровена обич ледена Кралица и чистата любов сред приятелите Кай и Герда.

В танцовия театър ще бъде употребена музиката на едни от най-популярните създатели на класическото завещание, както и композитори, творили при започване на ХХ век като Чайковски, Елгар, Брукнер, Мусоргски и Григ.

В творбата взе участие целият състав на балет " Арабеск " поради самата креативна идея - да се показват другите метафизичен аспекти на приказката, която може да бъде прочетена и по различен метод от този, по който сме я чели в детството си. Чрез визията танцьорите задават въпроси като дали самотата не е причина за суровостта на Кралицата, а желанието й да има вледенени души не е надълбоко осъзнаване, че никой в никакъв случай не я е обичал същински?

Отговорът ще бъде даден в края на спектакъла. Целта е всеки фен да избере за себе си по какъв начин ще " разтълкува " героите. За това се е погрижил драматургът Марий Росен, който преглежда класическото произведение като съвременен роман за провокациите пред човешкия избор на полезности. Сценографът Иван Токаджиев и художникът на костюмите - Адрияна Найденова, пък са създатели на атрактивните визии, които предлага премиерният театър. Режисурата натъртва освен на танцовите умения на трупата, само че и на мощното актьорско влияние в осъществяването на всеки един участник в театралното произведение.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР